nav-left cat-right
cat-right

Wigilijny żurek kujawski

Wigilijny żurek kujawski

Wieczerza, którą spożywa się w Wigilię w różnych regionach Polski, może posiadać wiele ciekawych, typowych dla danego obszaru cech charakterystycznych. Niemal w każdej części kraju Wigilia ma swój „lokalny” charakter o którym decydują przede wszystkim regionalne specjały. Co zatem pojawia się na wigilijnym stole na Kujawach? Które z dań podawanych podczas uroczystej wieczerzy w tym regionie zasługuje na szczególną uwagę?

Kujawski specjał wigilijny

Jedną z ciekawszych potraw na wigilijnym stole w której znane są Kujawy, jest żurek wigilijny. Żur był tu potrawą znaną już przed wiekami, a jadano go przede wszystkim na wsi. Jadali go i biedni, i bogaci, z tym że ci nieco zamożniejsi dodawali do niego więcej śmietany i okrasy. Żur z kartoflami i chlebem był tu podawany często na śniadanie, zaś w dni świąteczne podawano „specjalny” żurek, przygotowany na kiełbasie. Nieco inaczej wyglądało przygotowanie tego żurku, który miał się pojawić na stole podczas najbardziej uroczystej kolacji w całym roku.

kujawski żurek wigilijny

© davros – Fotolia.com

Przepis na wigilijny żurek

Przepis na wigilijny żurek kujawski jest dość prosty. Niezbędne składniki żurku wigilijnego to

  • 700 g ziemniaków,
  • suszone grzyby,
  • 250 ml śmietany lub mleka
  • przyprawy do smaku, czyli pieprz oraz sól.
  • zakwas

Przygotowanie zakwasu

Ważnym elementem związanym z przygotowaniem takie żurku był zakwas, do którego korzystano z następujących produktów: mąka żytnia pytlowa oraz razowa (z każdego gatunku po 100 gram, 2 ząbki czosnku oraz skórka chleba razowego. Zaleca się, aby zakwas przygotować już na 10 – 14 dni przed Wigilią.

Żurek wymaga tego, by najpierw przygotować zakwas. W tym celu jego składniki należy umieścić w szklanym naczyniu i zalać litrem przegotowanej wody następnie przykryć gazą i na kilka dni odstawić w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa.

Grzyby i inne składniki żurku

Grzyby przed przystąpieniem do gotowania żurku również należy odpowiednio przygotować najlepiej kilka godzin wcześniej jest namoczyć je w wodzie, a później ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Takie grzyby, pokrojone w paseczki, są cennym dodatkiem do wigilijnej zupy. Do wody, w której są gotowane należy też wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz (w miarę możliwości) inne warzywa. Można zatem zastosować marchewkę, pietruszkę oraz seler, jednak nie są to składniki obowiązkowe. Pod koniec do gotujących się składników należy dodać zakwas, doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietany bądź też mleka.

Popularne tematy:

  • zurek wigilijny (19)

Zajrzyj jeszcze do innych artykułów:



Lubisz tę stronę? Podziel się ze znajomymi!


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Add to favorites
  • Wykop
  • NK
  • Blogger
  • Email
  • Print
  • PDF
  • RSS


Reklama


Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.