nav-left cat-right
cat-right

Jak zrobić sushi w domu?

Jak zrobić sushi w domu?

Sushi to ekskluzywne danie, i zupełnie niesłusznie wydaje się, że aby było dobre musi kosztować. Aby zjeść pyszne sushi bez nadwyrężania portfela nie musisz ryzykować zdrowiem w niepewnych miejscach. Zobacz jak sama zrobisz sobie wartościowy posiłek i zaskoczysz nim przyjaciół i znajomych.

Składniki na dobre sushi

Sekretem sushi jest ryż i dobrej jakości ryba i sprasowane wodorosty nori oraz dodatki. Większość dostaniesz w dobrych sklepach lub nawet w supermarketach.

Zdjęcie © amor_kar, www.fotolia.pl

Ryż do sushi

Sekret ryżu w sushi polega na jego sklejaniu. Specjalny ryż do sushi trzeba najpierw dobrze wypłukać aż do usunięcia zmętnienia. Następnie gotujesz go z wodą (dobrej jakości, może być mineralna z butelki) w proporcji 1:1, bez soli(!) pod przykryciem 10-15 minut (zobacz w opisie na paczce) i zostawiasz na drugie tyle pod przykryciem do wchłonięcia wody. Przed zawijaniem rolek sushi daj mu dobrze ostygnąć, bo inaczej sushi wyjdzie gumowate! Podczas stygnięcia wymieszaj go z sosem do ryżu sushi, który także dostaniesz w sklepie z produktami do sushi. Gotowy ryż dobrze się klei i ma charakterystyczny słodko-octowy smak.

Dodatki do sushi

Podczas gotowania i stygnięcia ryżu przygotuj sobie dodatki. Ogórek pokrój w cienkie paski długości sprasowanych wodorostów. Możesz wykorzystać avocado (miękkie, ale nie za miękkie), szczypiorek, marchewkę, paprykę, lub na co masz ochotę, wszystko pokrój w cienkie paski. Ważnymi przyprawami są wasabi – zielony chrzan w paście lub proszku do rozpuszczenia w małej ilości wody i marynowany imbir (różowawe płatki) i sos sojowy.

Ryba do sushi,

Ryba musi być najlepszej jakości, świeża. Znajdź dobry sklep rybny a jeżeli musisz kupować w markecie to wybierz raczej dobrej jakości rybę mrożoną. Ciekawym dodatkiem może być tez ryba wędzona. Do sushi nie nadają się ryby słodkowodne. Klasycznymi rybami są łosoś i tuńczyk. Ryby potnij w cienkie paseczki jak warzywa. Innym sposobem podania są kostki 5 na 2 cm o grubości 1 cm lub całe duże krewetki do nigiri.

Jak przygotować dobre sushi?

Do przygotowania sushi potrzebujesz kilku narzędzi. Potrzebny będzie ostry nóż bez ząbków, mata bambusowa do rolowania (od biedy czysta ściereczka) i drewniana deska do krojenia, która sprawdzi się także przy podawania sushi. Do lepienia ryżu przygotuj sobie naczynko z wodą do maczania i płukania palców. Dzięki za wszystko temu ryż nie zaklei ci palców. Licz dwa arkusze wodorostów i 100 gramów ryżu na osobę.

makimaki, zdjęcie www.przepisnasushi.pl

Przygotowanie maki

Maki to rolki sprasowanych wodorostów wypełnione ryżem i dodatkami takimi jak ryba lub warzywa. Zaczynamy od ułożenia prostokąta z wodorostów na macie bambusowej i rozprowadzeni cienkiej warstwy ryży z zostawieniem marginesu u góry na zaklejenie rolki. Na dole układamy dodatki i smarujemy bardzo małą ilością wasabi. Następnie przy pomocy maty zroluj aż do zaklejenia na końcu płata wodorostów. Ryż sklei rolkę, ew. możesz zwilżyć nie zaklejone końce i delikatnie docisnąć. Ostrym nożem pokrój na plasterki wielkości umożliwiające włożenie całej porcji do ust. Ładnie ułóż na deseczce i udekoruj z boku marynowanym imbirem.

nigiri - sushinigiri, zdjęcie www.przepisnasushi.pl

Przygotowanie nigiri

Najprostszym sposobem podania sushi jest nigri. To kulka ryżu sprasowana w dłoniach na którą kładziemy kawałek ryby. Po spód dodajemy odrobine wasabi, które doskonale pokreśli smak surowej ryby z ryżem.

Jak jeść sushi

Jak to się je? – to częste pytanie w restauracjach z wykwintnymi potrawami. Zacznijmy jednak od sposobu podania, zgodnie z wschodnia tradycją, że potrawy mają nie tylko smakować ale i cieszyć oczy.

Podawanie sushi

Sushi, maki i nigiri podajemy na drewniane deseczce, z pałeczkami i przyprawami takimi jak imbir i wasabi oraz sos sojowy w miseczce do zamaczania.

Czas na delektowanie się pysznym sushi

Nadszedł czas na kulinarna ekstazę. Sushi bierzemy pałeczkami lub wprost palcami i wkładamy do ust w całości. Nie wypada odgryzać lub odkładać kawałków. Dla podkreślenia smaku dobrze jest delikatnie zanurzyć w miseczce z sosem sojowym.

Składniki: ryż do sushi – 100 g na osobę sos do ryżu sushi, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy prasowane wodorosty – 2 arkusze na osobę warzywa, surowa ryba: tuńczyk, łosoś
Będziesz jeszcze potrzebować: deski dokrojenia, ostrego noża bez ząbków, maty bambusowej do zawijania

Składniki do sushi możesz nabyć tutaj

Zajrzyj jeszcze do innych artykułów:



Lubisz tę stronę? Podziel się ze znajomymi!


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Add to favorites
  • Wykop
  • NK
  • Blogger
  • Email
  • Print
  • PDF
  • RSS


Reklama


4 odpowiedzina “Jak zrobić sushi w domu?”

  1. Wojtek (5 comments) pisze:

    Dla mnie najlepsze są nigiri, proste w przyrządzeniu i nadzwyczajnie pyszne z łososiem lub tuńczykiem. Nie pogardzę także krewetką!

  2. jula (1 comments) pisze:

    Chce zrobić sama w domu sushi i świetnie przedstawiłeś filmik jak to zrobić sushi, oby wyszło mi jak tobie :)

  3. Simba (2 comments) pisze:

    Robimy czasem sushi w domu i faktycznie niezła zabawa zakończona niezłym jedzeniem. Na początek najlepsze jest surimi i pieczony łosoś. Mniam.

  4. laczeg (1 comments) pisze:

    Uwielbiamy z żoną robić własne sushi. Ostatnio stosujemy się do przepisu ze strony http://ryzdosushi.pl. Jest trochę skomplikowany, ale rezultat super. Macie jakieś inne, sprawdzone przepisy na ryż do sushi?

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.